Dün sevgili ankara etkinlik ve bilgesuudogan’ın daveti ile @arabicaturkiye Beşevler şubesinde Cupping etkinliğindeydik☕☕☕Kahve kavurma, yöresel kahveler ve demleme yöntemleri hakkında sohbet ettik.Cupping terimi kısaca Kahvenin tadına bakmak anlamına gelmektedir.Cupping bir sanat yada bilim olarak görülebilir. Bir şey kesin, o da kahveyi satın almadan, kalitesini anlamak için çok önemli bir aşamadır. Cupping kahve tadımı yapmak gibi, kısaca yudumlayıp, tükürmekten ibaret diyebiliriz. Tabi ki cupping tecrübe ve bilgi ister. Her kahve alıcısı kahveyi satın almadan kesinlikle cupping yaptıktan sonra kahveyi alıp almayacağına karar verir.
1. ADIM:Kahvenin kavrulma derecesi belirlenir ve not edilir.
2. ADIM:Hassas tartıda çekirdekler 11 gram olmak üzere ayarlanır ve öğütülür.
3. ADIM:Öğütülen kahve iki defa arka arkaya koklanır(kokusundaki aroma değerlendirmek amacı ile)
4. ADIM:
Fincandaki çekilmiş kahveye .su ilave edilerek demlenir ve en az 3 en çok 5 dakika olmak üzere beklenir.
5. ADIM:
Kahvenin kokusu tekrar değerlendirilmek üzere koklanır
6. ADIM:
Kahve üzerindeki toru kırılmak üzere kaşık yardımı ile 3 defa karıştırılır.
7. ADIM:
Kahvenin torusu kırıldıktan sonra koku tekrardan değerlendirilmek üzere koklanır.
8. ADIM:
Kahve üzerindeki köpük geriye doğru itilerek kaşık yardımı ile höpürterek bir yudum alınır ve tat değerlendirilir.
9. ADIM:
Kahvenin asiditesini, ağızdaki hacim ve balans değerlendirmek için kahveden kaşık yardımı ile tekrardan bir yudum alınır ve değerlendirilir.
10. ADIM:
Kahvenin tekdüzeliğini, şeffaflığını ve tatlılığını değerlendirmek için kaşık yardımı ile son kez bir yudum alınır ve değerlendirilir.
Her aşamada değerlendirmeler not edilir, en son olarak ta genel bir değerlendirme yapmak amacı ile tüm notlar karşılaştırılıp kahvenin kalitesi belirlenir.
Sevgili @arabicaturkiye ev sahipliği için çok teşekkürler Herşey harikaydı
Kahveseverler olarak çok güzel bilgilerle bitiriyoruz bugünü de ve ben yine çok şanslıyım güzel insanlarla tanıştığım için❤
@kahvesever_anne
Banu Aktaran Taşlıtepe
@arabicaturkiye 8. ADIM:
Kahve üzerindeki köpük geriye doğru itilerek kaşık yardımı ile höpürterek bir yudum alınır ve tat değerlendirilir.